Veterinarski zavod Hercegovačko-neretvanske županije upozorio je građane na važnost pravilnog čuvanja hrane tijekom ljetnih mjeseci, posebice prilikom putovanja, kako bi spriječili trovanja i opasnosti od bakterijskih infekcija
"Naš glavni cilj je očuvanje zdravlja ljudi kroz kontrolu hrane životinjskog podrijetla", priopćili su iz Veterinarskog zavoda HNŽ, prenosi bljesak.info.
Kvarenje hrane tijekom ljetnih mjeseci može biti ozbiljan problem zbog visokih temperatura koje mogu ubrzati razvoj bakterija i gljivica.
Da bi se spriječilo kvarenje hrane i osiguralo pravilno skladištenje, važno je pridržavati se nekih osnovnih pravila:
- Hranu čuvati na zadanim temperaturnim režimima: - Čuvajte hranu u frižideru na temperaturi ispod 5 °C. - Ako je moguće, koristite termalne torbe ili hladnjake prilikom transporta hrane na otvorenom.
- Pravilno skladištenje: - Hranu čuvajte u hermetički zatvorenim posudama kako biste smanjili izloženost zraku i samim tim rizik od razvoja bakterija. - Razdvojite sirove i kuhane namirnice kako biste spriječili kontaminaciju.
- Zamrzavanje hrane: - Ako ne možete potrošiti svu hranu u kratkom periodu neophodno je da se hrana zamrzne.
- Skladištenje namirnice životinjskog podrijetla: - Kao što su meso i riba možemo najduže skladištiti u frižideru od 1-2 dana, ukoliko nisu potrošeni neophodno ih je zamrznuti, kako bi spriječili kvarenje, dok jaja i mliječne proizvode također je obavezno čuvati na stabilnoj temperaturi frižidera ne višoj od 5 °C.
- Kako bi spriječili da dođe do trovanja hranom: -uslijed djelovanja toksičnih supstanci iz hrane uzrokovanih različitim sojevima bakterija kao što su salmonela ili stafilokoki, neophodna je pravovremena kontrola kvalitete hrane kao i provođenje mjera za sprječavanje kvarenja i kontaminacije koji su od izuzetnog značaja za zaštitu zdravlja potrošača kao i edukacija potrošača o pravilnom skladištenju i pripremi hrane koja također može igrati značajnu ulogu u sprječavanju zdravstvenih problema povezanih s trovanjem hranom.
Nema komentara:
Objavi komentar