GRČKA Policiji naređeno da izvrši deložaciju monaha, oni poručili da će se boriti do smrti

Grčka policija priprema veliku akciju upada u manastir Esfigmenu na Svetoj Gori, kako bi provela odluku grčkog suda iz 2020. godine i iselila 118 odmetnutih monaha koji tamo žive

U namjeri da iseli odmetnuto monaštvo, grčka policija se obratila Svetoj Epistasiji (upravnom monaškom tijelu za Svetu Goru, koje predstavlja 20 samostalnih manastira), tražeći dozvolu za pokretanje operacije velikih razmjera sa značajnim policijskim snagama i vozilima. 

„Ovim pismom tražimo organizacijsku i širu podršku za ulazak, smještaj i kretanje širom Atonskog poluotoka u dužem vremenskom periodu dovoljnog broja policajaca i teških vozila, kako bi naša služba odmah i operativno odgovorila na zahtjev koji je podnio sudski izvršitelj za izvršenje deložacija“, navodi se u dokumentu koji je policija poslala Svetoj Epistasiji. 

Grčki mediji prenose da je policija istaknula da će iseljenje monaha iz manastira Esfigmenu proći na najmirniji način. 

Vjernici i sljedbenici monaštva manastira Esfigmenu održali su u utorak prosvjed u Uranopolisu na Halkidikiju, upozoravajući da pokušaj iseljenja monaha neće proći mirno i da će braniti manastir. Poruke o obrani manastira „do smrti“ dolaze i od monaha, prenosi grčki portal Pronjuz. 

Iguman Metodije na čelu je bratstva koje se odmetnulo od Vaseljenske (Carigradske) patrijaršije, kojoj pripada. Monasi kao razlog navode ekumenizam vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i njegove kontakte sa rimskim papom.

Odmetnuto bratstvo, međutim, nema namjeru da izađe iz manastira, ni sada kada se priprema opsežna akcija iseljenja uz podršku policije. 

„Spremni smo da branimo manastir do smrti; ovo je naša duhovna domovina. Ovdje smo se duhovno rodili i ovde ćemo umrijeti“, prenose grčki mediji reakciju igumana Metodija na novu najavu iseljenja. 

On je dodao da policija proganja bratstvo i da će se monasi boriti, ukoliko dođe do pokušaja iseljenje. 

„Ako oci manastira i policija dođu ovdje da se Grci bore protiv grčkih monaha, trebalo bi da im izbiju ovu ideju iz glave. Ali neka dođu. I što god da bude, neka se dogodi. Ako me policija vuče, hoće li monasi sjediti vezanih ruku? Ili ako vide da policajac udara monaha, da li će oci samo gledati? Zločini će biti počinjeni, potaknuti od ovih monaha koji nemaju svrhu“, naveo je Metodije. 

Bratstvo manastira Esfigmenu je raskolničko od 1972. godine, kada je prekinut svaki odnos sa Vaseljenskom patrijaršijom. Grčki mediji pišu da se od tada u manastiru viori zastava s natpisom „Pravoslavlje ili smrt“, parola po kojoj su postali poznati.

Monahe nazivaju zilotima i starovjercima, koje kanoske pravoslavne crkve smatraju fundamentalističkom sektom. 

Patrijarh je 2005. godine postavio novo bratstvo, koje zbog nemogućnosti da uđe u manastir od tada boravi u Kareji, prijestonici Svete Gore. Grčki sud je 2020. godine donio odluku da se otac Metodije i njegovi monasi isele iz manastira i omogući ulazak „legalnog“ monaštva.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0