FOTO Tradicionalno slavlje Svete mise obitelji Marić-Bazić Podčabuljom

Slavljenje Svete mise kod zavjetnog spomenika i kapelice sv. Ante u Podčabulji (župa Goranci) poseban je događaj koji svake godine okuplja obitelj Marić-Bazić i sve druge vjernike kako bi zahvalili Bogu na svim dobročinstvima

Ovaj svečani događaj svake godine obilježen je prisjećanjem na njihovog djeda, Nikolu Marića Bazića, koji je preživio teške trenutke u zatvoru u Zenici uz pomoć dragog Isusa i sv. Ante, prema kojemu je gajio neizmjernu ljubav, pišu Goranci online.

Priča o djedu Nikoli Mariću Baziću 

Nikola Marić, osuđen na 10 godina komunističkog zatvora u Zenici 1947. godine, zavjetovao se da će izgraditi kapelu sv. Anti u Podčabulji ako preživi. Nažalost, nakon izlaska iz zatvora, nije mogao ispuniti svoje obećanje zbog komunističkih zabrana. Njegova obitelj preuzela je tu obvezu 1998. godine, izgradivši kapelu i time ispunivši njegovu želju i zavjet.

Obiteljska tradicija i zajedništvo 

Potomci Nikole Marića Bazića njeguju duboku ljubav prema njemu i njegovom zavjetu, prenesenu od svojih sada preminulih roditelja. Svake godine okupljaju se u vrtu na Vraniću, gdje se nalazi kapelica sv. Ante i kip u prirodnoj veličini sa prekrasnim oltarom, kako bi slavili Svetu misu i odali počast djedu. Vrt na Vraniću redovito se uređuje, a 2022. godine unuk Toni Marić isklesao je kip sv. Ante u prirodnoj veličini i postavio ga u vrt. Posebno se ističe Željko Marić-Kameni, koji je osmislio predivan oltar na mjestu gdje su njihovi preci sadili povrće. Svaki član obitelji smatra slavlje Svete mise obvezom kako bi odali počast djedu, a sam događaj se održava najbližu nedjelju Nikine smrti, 18. srpnja. 

Emotivno okupljanje i molitve 

Na svetoj misi okuplja se cijela obitelj, kao i obitelji iz Podčabulje te njihovi prijatelji. Svi prisutni imaju priliku izraziti svoje namjere i molitve za svoje pokojnike. Fra Ante, koji redovito predvodi Svetu misu, ističe da je ovo tihi zavjet njihove obitelji, koji otvoreno nude svim ljudima dobre volje. 

Ovo svečano i emotivno okupljanje svake godine obogaćuje obiteljsku povezanost i ljubav prema prošlosti, čineći da se sjećanje na Nikolu Marića Bazića njeguje i prenosi na buduće generacije. Ova Sveta misa, u tišini i molitvi, simbol je obiteljskog i prijateljskog zajedništva i vjere, kao i trajni spomen na djedovu žrtvu i zavjet.

Sveta misa u nedjelju, 21. srpnja 2024.

Tradicionalna Sveta misa Podčabuljom održana je 21. srpnja. Svetu misu slavio je fra Ante Marić uz bivšeg goranačkog župnika i sadašnjeg gvardijana u Konjicu fra Ferdu Bobana, fra Alena Baraća i uz prisustvo, svake godine, sve većeg broja vjernika. 

Ono što je posebno zanimljivo je to da je iz godine u godinu, također sve više i djece kojima je fra Ante posvetio dio propovijedi.

Neka naša opća nakana bude za svaku obitelj koja se ovdje na nalazi kroz svog predstavnika da joj dragi Bog dadne svoj blagoslov. Da svaka naša obitelj bude sretna. Da sva ova djeca mala koja su danas došla na misu narestu, budu veliki i da budu sretni, da im u njihovom životu ništa ne fali. Oni su blagoslov zapravo ovoga zaselka Goranačke župe Podčabulje koji se evo, skroz iselio, a koji nije kroz nas, njegove potomke zaboravljen. Ova su djeca garancija tomu da on neće još dugo dugo biti zaboravljen. A mi ćemo sve učiniti da ovoj dječici u našim obiteljima: unučadi, prunučadi dadnemo sve ono što nam dragi Bog može dati na raspolaganje da budu sretni.”, kazao je fra Ante.

tekst Goranci online / foto Darko Glibić

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pogledate i na FB stranici Marta&Marija fotografije


Podijeli na:

1 komentar:

  1. Predivno... svake godine želim otići i nikako. Fra Ante je najbolji fratar

    OdgovoriIzbriši

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0