Zašto se orah nikada ne smije saditi blizu kuće i nekih biljaka?

Orah spada u skupinu voćaka sa jezgrastim plodovima. Orah je voćka visoke biološke vrijednosti i deficitaran je na domaćem i svjetskom tržištu

Pored mnogih korisnih osobina koje orah posjeduje donosimo nešto o njegovim negativnim osobinama, prenosi Agrosavjet.

O čemu je riječ? 

Orah sadrži kemikaliju koja se zove hidrojuglon koju izlučuje iz korijena u tlo. Ove kemikalije ima i u lišću te drugim dijelovima oraha – grančicama, kori, cvijetu, ovojnici plodova. 

Kemikalija hidrojuglon koja inače nije otrovna, u dodiru s kisikom oksidira u visoko toksični juglon. Osjetljivije biljke koje su uzgajane u blizini oraha zbog toga venu, žute ili uopće ne napreduju u rastu jer im juglon sprječava dotok potrebne energije za metaboličku aktivnost. 

Uz sve prethodno rečeno treba zapamtiti: Ne sadite orah blizu kuće. Osim što zaklanja svjetlost orah ima izuzetno jak korijen koji često može postići i podizanje betona oko ili ispod kuće. Stručnjaci savjetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkirališta pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov korijen ide i do – pet metara u dubinu. 

Šta uzgajati, a šta ne ispod oraha? 

Također, u blizini oraha treba uzgajati bilje koje nije osjetljivo na juglon, odnosno, izbjegavati sijati i saditi ono koje je osjetljivo. Povrće osjetljivo na juglon: rajčica, paprika, krumpir, patlidžan, kupus i šparoga. Cvijeće: petunija, narcis, krizantema, hortenzija, ljiljani, biljke iz porodice Ericaceae, Potentilla spp. 

Stabla: jabuka, kruška, višnja, kupina, borovnica, bijeli bor, crveni bor. Biljke koje nisu toliko osjetljive su kukuruz, grah, luk, repa, mrkva, tikvice, vinova loza,  trešnja, šljiva, japanski javor, neven i druge.

Ako baš morate uzgajati bilje u blizini oraha, tada je rješenje u povišenim gredicama. Važno je osigurati dobru drenažu i uklanjati cvjetove, lišće i druge dijelove oraha s gredica.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0