Lokacije Sovića pokraj Goranaca set za snimanje filma

Priroda sela Sovići, na putu od Mostara prema Gorancima toliko je inspirativna da je pogodna za set dokumentarno-igranog filma ''Kralj Tvrtko'', koji se počeo snimati u prosincu 2022. godine

Film je zamišljen kao audiovizualni dokument o najvažnijem vladaru srednjeg vijeka na prostorima današnje Bosne i Hercegovine, piše bljesak.info.

Zbog svoje veličine i važnosti, kralj Tvrtko I. Kotromanić često je bio predmetom različitih povijesnih, a posebno pseudopovijesnih tumačenja. Jedan od razloga za manipulacije ovim povijesnim vladarom Bosne jesu i vrlo oskudni povijesni izvori koji se bave ovim razdobljem. A ionako rijetki i šturi pouzdani izvori se u pravilu nalaze izvan BiH , priopćili su ranije iz Udruga građana "Klepsidra" iz Kreševa, koja je nositelj ovog projekta. 

Filmska lokacija

Kako smo saznali sa seta kod Mostara gdje se snimalo u ponedjeljak, ekipa je tražila lokaciju za potrebe filma koja nije uništena gradnjom, cestama i bukom jer je vrijeme radnje 14. stoljeće. Srećom, još uvijek ima i takvih mjesta u okolici grada na Neretvi.

Za snimanje kod Mostara, braća Ivan i Marin Prskalo, te njihov prijatelj Pero Džidić osigurali su konje i prekrasnu lokaciju koja odiše srednjim vijekom. Prekrasni konji su bili toliko mirni da se nisu prepali ni kamere ni drona, što je baš rijetkost, pa je kralj Tvrtko mogao laganim kasom i sigurno obići svoje kraljevstvo. 

Igrane rekonstrukcije...

Inače, glavnu ulogu, odnosno kralja Tvrtka glumi mostarski glumac Miro Barnjak. Film je rezultat suradnje scenariste Mile Jukića iz Kreševa, putopisca portala Bljesak.info i producenta Tvrtka Milovića iz Kiseljaka. Redatelj je Zoran Kubura, a direktor tona i slike Bojan Hadžiabdić iz Sarajeva. 

Projekt je financijski podržala Fondacija za kinematografiju FBiH u svom natječaju za 2022. godinu, dok će u stvaranju filma sudjelovati nekoliko fizičkih osoba, institucija i poduzeća. Igrane rekonstrukcije su se snimale početkom 2023. godine dok se premijera filma može očekivati na nekom od domaćih festivala, naveli su ranije u priopćenju.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0