Međunarodni dan obitelji – ‘naša obitelj naš je početak i kraj’

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine u svibnju. Ustanovila ga je i preporučila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine

UN je kao odgovor na promjenu socijalne i gospodarske strukture koja utječe na strukturu i stabilnost obitelji širom svijeta 1994. godinu proglasio Međunarodnom godinom obitelji. Iste je godine proslavljen i prvi Međunarodni dan obitelji 15. svibnja, ustanovljen 1993., također od UN-a. 

Naša obitelj naš je početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost. Bez obitelji smo izgubljeni, nepotpuni. Roditelji, ponekad i šira obitelj, igraju ključnu ulogu u životu djeteta jer dijete uči od roditelja i bližnjih te slijedi njihov primjer, piše Glas Koncila.

Razvoj djeteta ovisi o roditeljima, kako fizički tako i psihički. Svaka minuta koju roditelji ulože u odgoj svojega djeteta, dobro je utrošena minuta. Djetetu se treba posvetiti, s njim treba raditi, razgovarati i biti tu za njega kada god mu je to potrebno. To nije uvijek lako, posebno u situacijama kada su roditelji prezaposleni, često i zbog toga da bi svojemu djetetu osigurali sve potrebno za normalan život i sretno djetinjstvo. 

Često ta prezaposlenost stvara novi problem, a to je manjak vremena koje roditelji provode s djetetom pa se dijete može osjećati usamljeno i zanemareno. Dijete treba pažnju i vrijeme roditelja jer bez toga teško može izrasti u sretnu i ispunjenu osobu koja će onda, kad odraste, svojoj djeci i bližnjima znati pokloniti ljubav i pažnju. 

Važno je dijete ispravno odgajati od prvoga dana jer ako jednom zastrani, teško je ispraviti pogrešan odgoj. Ponekad, kada je to moguće, veliku ulogu u odgoju djeteta imaju i bake i djedovi, kao i sva bliža rodbina. 

Velika obitelj uvijek je poseban blagoslov 

Velika obitelj uvijek je poseban blagoslov koji treba cijeniti. Time je i odgoj djeteta olakšan jer mu uvijek netko može posvetiti dio svojega vremena i naučiti ga različitim stvarima, čime dijete može dobiti više različitih znanja i pogleda na svijet. 

Također, roditelji i šira obitelj tu su da bi dijete u svakom trenutku štitili od lošega utjecaja „izvana”. Ipak, u tom treba pronaći mjeru jer ni držanje djeteta „pod staklenim zvonom” nije ispravan način budući da će se prije ili kasnije u životu susresti s nekim negativnim utjecajima i problemima s kojima se onda neće znati nositi. Zato je potrebno biti uz dijete, provoditi vrijeme s njim te imati dovoljno volje i strpljenja.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0