Pred crkvom sv. Mateja na Rudniku velika uskrsna pisanica

Povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, ispred crkve sv. Mateja na Rudniku na Veliku subotu je postavljena velika uskrsna pisanica koju je oslikao akademski slikar Dario Pehar

Pisanica je napravljena od čelične konstrukcije, stiropora i ljepila, a izradili su je učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru u suradnji s akademskim kiparom prof. Ilijom Kegeljom.

- Na pisanici su naslikani motivi uskrslog Isusa i svetog Mateja. Motivi su urađeni poprilično na crtački način, u likovnom smislu linearno. Njih sam uklopio u apstraktni ekspresionizam s takozvanim drippingom, slikarskom tehnikom prskanja boje slikarskom četkom, pojasnio je prof. slikarstva Dario Pehar. 

Akademski slikar se skromno nada kako je uspio dočarati radost Uskrsa.

- S obzirom na to da pisanica predstavlja novi život, prigodan je simbol povodom Uskrsa. Nadam se da sam uspio dočarati najznačajniji događaj za kršćane, a veselim bojama prikazati radost Uskrsa , dodao je Pehar.

Ideju za pisanicu dobili su mladi župe sv. Mateja u razgovoru s don Matom Peharom, župnim vikarem te župe.

- Ideja je potakla iz razgovora s mladima iz župe s kojim sam uređivao dvorište za advent. Razgovarali smo kako da obilježimo uskrsno vrijeme i dosjetili se pisanice, ispričao je kratko don Mate, piše Avaz

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0