Običaji na veliki petak

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u kršćanstvu, u našim krajevima obilježava se strogim postom, moljenjem 33 Isusove krunice i pijući crno vino 

U Hercegovini, kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, ovaj dan obilježava se posebnim običajima koji datiraju još iz davnih vremena. 

Jedan od tradicionalnih običaja među našim precima bio je moliti 33 Isusove krunice, što odgovara broju godina koje je Isus Krist proveo na Zemlji. Ova molitva, koja bi počela u podne na Veliki petak pa sve do podne Velike subote, podsjeća vjernike na Isusovu patnju i žrtvu za spasenje čovječanstva.

Još jedan običaj koji se često prakticirao bio je konzumacija čaše crnog vina, simbolizirajući Isusovu prolivenu krv. Vjernici vjeruju kako bi na ovaj sveti dan trebalo popiti čašu vina, vjerujući da se ono transformira u krv Kristovu. 

Jedna od molitvi koja se često izgovara u ovom vremenu je sljedeća: 

Ide Gospa s Božjega groba uzdišući i plačući, na koljena pokličući: 

"Zdravo drvo križa, što si moga Sina propeloviše mrtva nego živa." Isus križa odgovara: "Tko bi ovu molitvicu izmolio na blag danak, va Veliki petak, bez divana i bez obaziranja, što god bi Isusa zamolio, Isus bi mu poklonio!

Amen! 

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0