Hercegovački uštipak svojim postojanjem obilježio je povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine

Hercegovački uštipak kao suhoparna i posna hrana od davnina govori o skromnosti i neimaštini ljudi te surovoj i škrtoj prirodi hercegovačkog kraja

”Sirotinjsko jelo”, kako ga običavaju zvati, svojim postojanjem obilježio je povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine, prenosi hercegovackiportal.com.

Spravljen od samo nekoliko sastojaka, zahvaljujući prijenosu s koljena na koljeno, očuvao se do današnjih dana i profilirao kao jedan od identiteta kulinarstva Hercegovine. 

Uistinu treba biti majstor zanata i znati napraviti prave uštipke, ali to nije razlog da i vi ne probate.

U bijelo brašno stavite mlijeka, soli i mjeru kvasca. Dobro zamutite i izmiješajte da vam tijesto bude prilično vodno i pokretno. Ostavite da kvasac proradi barem za pola sata. U tavi stavite dovoljno ulja da uštipak ne dodiruje dno i zagrijte ulje. Mora biti uistinu vrelo kada se stavlja uštipak i onda pazite da vatra ne bude prejaka poslije toga. Zato se uštipci peku na drvima ili plinu na tankoj vatri kao i palačinci. Tijesto se razlijeva u jednom hipu-komadu na vrelo ulje koliki uštipak želite ili kolika vam je tava. Tako ponavljate kod svakoga novoga uštipka. 

Okrenite kada vidite da je požutio i počinje vrcati ulje, a tako postupite i sa drugom stranom. 

Odložite ih na spužvaste papirne ubruse da se ulje ocijedi i slažite ih na ovale u kojima ćete ih posluživati s mezom ili na bilo koji drugi način.

Podijeli na:

Povezane objave:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0