Božićni običaji na Bilima: Tradicija pravljenja šapa i ukusne sarme

Na Bilima, božićni duh oblikuje se kroz dragocjene običaje, od kojih je jedan neizostavan - Božićne kolače šape 

Ova slatka tradicija, koja traje i dan danas, uključuje izradu šapa koje se zatim dijele među ukućanima. Prije nego što su slatkiši postali uobičajeni kao danas, šape bi bile pažljivo obješene na gredu kako bi se djeca spriječila da im pristupe, piše Goranci online.

Badnji dan na Bilima donosio bi posebnu radost u kući Tomića, gdje se tradicionalno pripremala sarma. U odsustvu mašina za mljevenje mesa, baka Janja je svojim vještim rukama, punim ljubavi i truda, sijekla meso. Priprema počinje detaljnim čišćenjem daske i sjekire, pranja vode iz čatrnje, koja se pažljivo grijala na šporetu. 

Svaki rez i svaka sitnica imaju svoje mjesto u ovom ritualu, gdje je svaki korak praćen pažnjom i predanošću. Janjina sikirica postaje alat ljubavi, nasijecajući meso koje će kasnije postati glavni sastojak ukusne sarme. Miris tog tradicionalnog jela privlačio bi susjede i prijatelje, stvarajući posebnu atmosferu. 

U Tomića domu, sarma bi postala ne samo gastronomski doživljaj već i prilika za okupljanje obitelji i bližnjih. Svatko tko je došao uživati u sarmi iz Tomića kuće znao je cijeniti posebnu draž domaće priprave i topline koja se osjeća u svakom zalogaju.

Podijeli na:

2 komentara:

  1. Upravo kraj priče, kojoj bih dodao da je sve to bilo "obojeno ljubavi"i obiteljskim skladom je potka kojom je istkana vjera i domoljublje i koje krasi naš kraj.
    Priča odiše jednom predivnom ne previse materijalnom ali prebogatom duhovnom osobnosti. V. Marić

    OdgovoriIzbriši

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0