Trideset godina sjećanja na hrabrost i žrtvu na Vrdima

No, unatoč svim težnjama ABIH da osvoje Vrde toga dana, crta se nije pomakla

Od ratne 1993. godine, prošlo je 30 godina kada je na blagdan svetog Franje, 4. listopada, Armija BIH izvršila jedan od svojih najžešćih napada na selo Vrde u kojem je poginulo nekoliko hrvatskih vojnika; Mate Marić iz Vrdi, Damir Logara, Vice Paradžik i Gordan Miličević iz Gruda, te 5. listopada Stjepan Šapina iz Tomislavgrada, piše herc.info.

No, unatoč svim težnjama ABIH da osvoje Vrde toga dana, crta se nije pomakla. 

Ove godine, kao i svih dosadašnjih godina, 30. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja u selu Vrdi obilježena je svetom misom zadušnicom koja je održana 7. listopada 2023. godine koju je predvodio don Drago Ćurković, župnik župa Jablanica i Drežnica. 

On je između ostalog kazao: “Zašto tražim sreću u nevoljama svijeta i inozemstvu kada mi je Bog dao moju grudu, kršćansku i hrvatsku koju trebam voljeti, braniti, živjeti za nju, uvijek i na njoj?“ 

Nakon svete mise, uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomenika svim poginulim braniteljima iz Vrda, ali i onim koji su svoje živote položili na Vrdima. Vijenci i svijeće su položili predstavnici vlasti sa svih razina, izaslanstvo HNS-a na čelu s Draganom Čovićem, vodstvo općine Grude na čelu s Ljubom Grizeljom, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, te obitelji poginulih branitelja, javlja Herc.info. Mnoštvo svijeta je došlo i ove godine na Vrde da oda počast u ime 30. obljetnice stradanja hrvatskih vojnika u ovom mjestu koje se prozvalo „Vrata Vatikana“. 

Za sve hodočasnike u ovo mjesto, vojska je pripremila grah, pa su se svi prisutni mogli okrijepiti uz jelo i piće. Naša kamera je obišla i spomen – ploče na mjestima stradanja hrvatskih branitelja na Arapovu brdu.

 
 
 

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0