VIDEO Od temelja do Hobbit kućice: Godina i pol kreativnosti u Gorancima

U netaknutom dijelu Hercegovine, daleko od gradske vreve i stresa, vrijedne ruke već godinu i pol rade unikatni projekt - izgradnja Hobbit kućice

Ovih dana navršava se godina i pol otkako su započeli ovaj nevjerojatan projekt, a za njih, to vrijeme je bilo nevjerojatno ispunjeno i važno. 

Iako bi neki mogli reći da je godina i pol predugo za izgradnju tako male kućice, oni koji su svjedočili ovom procesu znaju koliko su truda i ljubavi uložili u svaki detalj. Što je još impresivnije, cijeli projekt su izvodili sami, bez angažiranja izvođača radova. To je bio izazov za njih, s obzirom da nisu imali iskustva u građevini, ali su bili vođeni voljom i strašću za stvaranjem nečeg posebnog. 

Od samog početka, odlučili su da njihova hobbit kućica neće biti obična, već pravi mali Hobbiton sa hercegovačkim štihom. Tri osnovna materijala igrala su ključnu ulogu u izgradnji: kamen, drvo i zemlja. Odlučili su izuzeti moderne materijale iz projekta, pa su svi njihovi ormari, kreveti i stalaže izrađeni od čistog drva. Svaki korak u izgradnji pažljivo su promišljali kako bi osigurali da se uklapa u autentični hobbitski stil. 

No, ovo nije bio samo njihov projekt. Suradnja s više od deset različitih umjetnika, uključujući drvorezce, stolare, kamenoklesce i obrtnike koji rade s kožom, bila je ključna. Cilj je bio jednostavan - sve mora biti savršeno. Svaki element kuće morao je odisati ljubavlju prema Tolkienovom svijetu hobbita. 

U unutrašnjosti kuće, iznenađenja nisu prestala. Malu hobbit biblioteku obogatili su s više od 80 naslova, uključujući sve knjige iz serijala "Gospodar prstenova" te razne enciklopedije i knjige sličnih žanrova. Tu je i prava pizza peć iz Italije, na kojoj će gosti moći sami peći svoje pizze, uz zvuke starinskog gramofona koji će biti dostupan s preko 30 vinilnih ploča. 

I da bi dodali dašak luksuza, kućica će imati i drvenu saunu u obliku bačve, pružajući gostima potpuno opuštanje nakon uživanja u hobbitskom svijetu. 

"Vrijeme je za nas važno, ali ne želimo žuriti," rekao je vlasnik. "Želimo da sve bude savršeno, a za savršenstvo je potrebno vrijeme." 

Dakle, godina i pol možda zvuči kao dug period za izgradnju hobbit kućice, ali za ove vrijedne inicijatore, to je vrijeme koje su rado potrošili kako bi stvorili nešto čarobno. 

Njihova hobbit kućica nije samo građevinski projekt, već mjesto gdje se ljubav prema Tolkienovom svijetu hobbita susreće s hercegovačkom tradicijom i gostoljubivošću.

Uskoro ćemo svi moći uživati u ovom jedinstvenom i unikatnom projektu u Gorancima.

U nastavku pogledajte video gradnje.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0