Neprolazna uspomena: 30. godišnjica stradanja na Golubiću na Čabulji

Hrvatski narod, kroz svoju burnu povijest, naučio je poseban pijetet odavati obljetnicama stradanja i herojstva branitelja

Na dan kada se obilježava pokolj na Uzdolu, obilježava se i godišnjica pogibije hrvatskih branitelja na Golubiću na Čabulji, također stradalih od strane Armije RBiH 1993. godine. Već nekoliko godina, u spomen na dvojicu hrabrih branitelja iz Vrda, Joze i Petra Marića, koji su ubijeni od strane pripadnika Armije RBIH, održava se ovaj emotivan memorijalni uspon na Čabulju - na vrh Golubić, piše Goranci online.

Ove godine, 14. rujna obilježila se 30. obljetnica ubojstva, a 37 mještana krenulo je danas na ovaj tradicionalni uspon. 

Čabulja je za mnoge bila neostvarena želja i san. Neki su mislili da će preko nje, Vrdi, Raške Gore i Goranaca stići do Mostara, a zatim dalje do Neuma i mora. Vrdi su predstavljale vrata Vatikanska, a Čabulja je bila planina preko koje se nije moglo prijeći. Vrđani održavaju uspomenu na taj dan već nekoliko godina unazad kroz ovaj memorijalni uspon na Golubiću. 

Posebno je ohrabrujuće to što se velik broj mladih odlučio pridružiti ovogodišnjem usponu. Mladi su budućnost koja će prenositi priče o ovim hrabrim ljudima i događajima iz prošlosti. Njihova prisutnost na ovakvim događanjima osigurava da se sjećanje na heroje neće izgubiti s vremenom. 

Sjećajući se ovih događaja, prisjetimo se riječi fra Ante Marića, koji je jednom zapisao u listu "Za rodnu grudu": "I evo, opet godišnjica, nek kapaju ko kapi s kućnih krovova na naše pragove, i nek u našim pamćenjima dube ukrase, dube mjesta za sebe. Nek nam sve zatru, ali spomen na godišnjice patnje za naš narod nek nikad i ništa u nama ne ubije!" Ove riječi podsjećaju nas da se sjećanje na heroje i žrtve nikada ne smije izgubiti, i da je obilježavanje obljetnica stradanja važno za očuvanje naše povijesti i identiteta. 

Ovaj memorijalni uspon na Čabulju i Golubić samo je jedan od mnogih načina na koje se čuva uspomena na hrabre branitelje i žrtve. Neka se njihova hrabrost i požrtvovnost nikada ne zaborave, a obljetnice poput ove neka nas podsjećaju na važnost čuvanja naše povijesti i kulture.

tekst: Goranci online / foto: Andrija Golemac

 
 
 
 
 
 
   

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0