Blagdan je svetog Ivana Krstitelja – ljetni Božić

Sveti Ivan Krstitelj, kršćanski je svetac, propovjednik, pustinjak i mučenik i predvodnik koji je igrao važnu ulogu u kršćanstvu. Prema Evanđelju, on je bio rođak Isusa Krista i priznat kao osoba koja je krstila Isusa u rijeci Jordan. Uz Božić i Malu Gospu jedino se još slavi rođendan Ivana Krstitelja

Ivan Krstitelj je poznat po svojoj pokorničkoj propovijedi i pozivu na obraćenje. Pozivao je ljude na pokajanje i krštenje kako bi se pripremili za dolazak Mesije. Ivan je bio poznat po svojoj asketskoj životnoj stilu, nosio je odjeću od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom, a hranio se skakavcima i divljim medom, piše Goranci online.

Blagdan svetog Ivana Krstitelja obilježava se 24. lipnja, kao datum koji se smatra njegovim rođendanom. Taj dan se slavi u cijelom svijetu kao dan posvećen ovom svetom svecu. 

U Bosni i Hercegovini, blagdan svetog Ivana Krstitelja također se slavi širom zemlje. Mnoge župe i crkve organiziraju Svete mise, procesije i druge vjerske obrede kako bi odali počast ovom svetom svecu. Vjernici se okupljaju u crkvama kako bi se molili, prisustvovali misi i zahvalili svetom Ivanu Krstitelju na njegovom nasljeđu i svetom primjeru. 

Najpoznatije svetište ovog čudotvornog sveca je u Podmilačju kod Jajca i u Rodoču kod Mostara, zatim u u Knešpolju kod Širokog Brijega, sveta misa slavi se i na grobljima i filijalnim crkvama u Rasnu kod Širokog Brijega, u Brnjacima u Kiseljaku i u Tetimi kod Tuzle.

Ovaj blagdan također je povezan s tradicionalnim običajima i slavljima. 

Blagdan svetog Ivana Krstitelja pruža priliku za duhovno nadahnuće, zajedništvo i slavlje vjere. Vjernici se okupljaju kako bi se molili, razmišljali o životu svetog Ivana Krstitelja i crpili snagu iz njegovog primjera hrabrosti i vjere. 

U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su "ljetni Božić". U čast sv. Ivanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale. U Rimokatoličkoj Crkvi njegovo se rođenje slavi kao svetkovina 24. lipnja, a mučeništvo, nekad nazivano i Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, kao spomendan 29. kolovoza.

Neka vam blagdan svetog Ivana Krstitelja donese mir, blagoslov i uslišanje od ovog velikog sveca i mučenika!

Kako piše evanđelist Luka (Luka 1, 57-66). Njegova je majka Elizabeta u godinama, nikad nije imala djece i smatrana je nerotkinjom. To je u očima Židova bilo prokletstvo. Ivanov otac Zaharija bio je svećenik. Prema Luki bio je snužden i više se nije nadao da bi morao postati otac. 
Ovaj kontekst podsjeća na brojne slučajeve Staroga zavjeta, od kojih je najpoznatiji onaj o Abrahamu i Sari. Ove datosti udružene (dob, neplodnost, nevjera) daju povoda za Božju intervenciju kojemu „ništa nije nemoguće". 
Elizabeta i Zaharija ipak su imali sina koji je po običaju trebao nositi ime oca. Ali ime Ivan je mu darovao sam Bog. Time je rečeno kako dijete duguje svoj život Bogu, i na neki mu način i pripada.

Sveti Ivan Krstitelj je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta. 

Sveti Ivane Krstitelju, moli za nas!

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0