Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim užitkom - tamna čokolada, to jest, ali ne i mliječna čokolada
Istraživanja sugeriraju da vam može pomoći da sagorite više kalorija. Tamna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim sjedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati. Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugeriraju da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od inzulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska, piše klix.ba.
Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog "lošeg" kolesterola. Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade i poboljšano raspoloženje.
Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere. Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekt male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.
Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od dvije grupe - jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bijela čokolada placebo.
Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnju bicikla u dva različita intenziteta.
Rezultati su pokazali da su sudionici koji su jeli tamnu čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u usporedbi sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade.
Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa. Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade - približno 4 komada - bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.
Vjerojatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tijela.
Nema komentara:
Objavi komentar