Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida
Jer kako ističu u svom priopćenju, "svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom na to da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebice djece", piše Slobodna Dalmacija.
Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, znanstvenici ističu kako rješenje postoji.
Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih kemikalija u ljudskom tijelu.
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:
- Jagode
- Špinat
- Kelj
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Paprika i feferon
- Trešnje
- Borovnice
- Zelene mahune
Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih.
Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na "prljavoj listi" našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnog sistema. S druge strane, dinja je skinuta s "čiste liste" i dodana mrkva.
Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:
- Avokado
- Kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Slatki grašak (smrznuti)
- Šparoge
- Dinja
- Kivi
- Kupus
- Gljive
- Mango
- Slatki krumpir
- Lubenica
- Mrkva
Nema komentara:
Objavi komentar