Tko je dobrotvor koji je, nakon smrti, svom selu ostavio više od milijun KM?!

Prvi je, i vjerojatno jedini, koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana

Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog. Načelnik Kreševa, za sutra je najavio izlazak strojeva koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati putove do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno, piše centralna.ba.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije točno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jednu večer vraćali iz kavane, i ništa se nije vidjeli. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla. 

“Svi imaju neku anegdotu sa njim svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio, plementi čovjek”, rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja. Odrastao u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne kirurške instrumente. 

“Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog fiću na općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakv svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na općini Kreševo tih godina”, rekao je Kresić. 

Prvi je, i vjerojatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana. 

“659 tisuća eura, milijun i 288 KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cjelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa. 

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5000 stanovnika, može planirati za desetak godina. 

“Sa ovom ostavštinom naš proračun je preko pet milijua KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovita, realan je proračun 2,5 do 2,7 milijuna KM”, dodao je Pejak.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0