SD 'Herceg' završili dvije ekološke akcije na području Goranaca i Trebinja

Ekološke akcije odvijale su se u vremenu od 04.-05. ožujka na području Trebinja (lokacija Konjsko) i 11.-12. ožujka na području Goranaca

Speleološko društvo „Herceg“ Mostar zajedno sa partnerom Speleološko društvo „Zelena Brda“ Trebinje u sklopu ekološkog projekta pod nazivom „Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoliša na području Hercegovine“ su završili dvije ekološke akcije uklanjanje raznog otpada iz jama. 

Ekološke akcije su se odvijale u periodu od 04.-05.03 na području Trebinja (lokacija Konjsko) i 11.-12.03. na području Mostara (lokacija Goranci). 

Potreba za ovakvim eko akcijama jest bitnost očuvanja našeg krškog ekosustava i podzemnih voda. Samu akciju čišćenja unutar speleoloških objekata su izvodili obučeni speleolozi. Izvan jame u logistiki prijema otpada smo imali pomoć u Trebinju od strane Odred izviđača „Trebinje", a u Mostaru od učenika Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića, te im ovim putem svima zahvaljujemo na radu i zalaganju. 

Rezultati akcije su izvučenih 10 kubika raznog komunalnog otpada, po pet u Trebinju i Mostaru , te upoznavanje mladih sa tehnikama izvlačenja i edukaciji lošeg utjecaja otpada. Na žalost ovo je samo kap u moru otpada koji se nalazi u našem kršu, te ovim putem još jednom pozivamo sve pojedince da sav otpad odlažu na za to predviđena mjesta. 

Na akciji čišćenja na širem području Mostara imali smo neočekivanog gosta u jami, promrzlog i pomalo izbezumljenog psa. Na koji način je pas završio u jami ne znamo, ali znamo da se akcija čišćenja u trenutku pretvorila u akciju spašavanja. Pas je uspješno izvučen iz jame i na naše čuđenje ne ozlijeđen se udaljio od nas. Nadamo se da će mu se vlasnik obradovati kada se pojavi na kućnom pragu nakon više dana. 

Kako je sve izgledalo, od čišćenja jama na dvije lokacije te spašavanje psa, pogledajte u galeriji. Ekološke akcije čišćenja jama su se održale u sklopu projekta „Jačanje Zelene mreže“ u BiH kojeg financira Ambasada Republike Italije u BiH, a implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH). Također, u sklopu projekta nam slijedi jedan kratkometražni video, koji će biti obrazovnog karaktera o lošem utjecaju otpada u speleološkim objektima koji ima za cilj podići svijest kod šire javnosti, priopćeno je iz SD "Herceg" Mostar.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0