Znate li kako pravilno čuvati krumpir da ne proklija i traje mjesecima?

Postoji razlog zašto se krumpir svugdje prodaje kao vreća. Može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može se čuva tjednima ili čak mjesecima

I dok je krumpir općenito prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krumpira, sve treba čuvati prema ovim savjetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja. Rok trajanja krumpira zapravo ovisi o načinu skladištenja, piše Večernji list BH.

Svježi krumpir koji se čuva u idealnim uvjetima može trajati nekoliko mjeseci. Ako se krumpir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će im smanjiti rok trajanja. Čak i pod uvjetima koji nisu idealni, škrobni gomolj često će se zadržati nekoliko tjedana. 

Odaberite dobar krumpir 

Skladištenje krumpira počinje u supermarketu. Potražite krumpire bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebali bi imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim plitkim očima i bez zelenila. Krumpir s mrljama brže se kvari u skladištu. 

Držite ga na suhom 

Iako bi moglo biti primamljivo svoje prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući plijesan i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu. 

Stavite u košaru ili vrećicu

 Jedan ključ za očuvanje svježeg krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Ako ste kupili vreću krumpira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u vrećici. Inače, preporučuje se stavljanje krumpira u dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih. Otvorena papirnata vrećica dobro će poslužiti. 

Pronađite hladno, tamno mjesto 

Krumpir se uzgaja ispod zemlje i voli uvjete što bliže domu — tamno i hladno. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krumpire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte čuvati krumpir u hladnjaku. 

Rotirajte svoju zalihu 

Svaki put kad posegnete za krumpirom, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili udubine na krumpir. Pogledajte ima li krumpira koji se počinju kvariti i iskoristite ih, stavljajući novije krumpire na dno. 

Podijeli na:

Povezane objave:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0