Na Groblju mira služena misa za sve žrtve totalitarnih režima

Na Groblju mira na Bilima danas je slavljena sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarnih i autortitarnih režima: nacizma, fašizma i komunizma.

Poštivanjem mrtvih i njihovih grobova, već je u temeljima antičkog rimskog prava od 450 godine prije Krista. U zakonu je zapisano 12 tablica, nakon toga dolazi kršćanstvo, posebno u odnosu prema mučeništvu. Suvremena zapadna uljudba govori o kulturi sjećanja. Ničeka od ovoga se nije držao jugokomunizamkoji je zatirao grobove poraženih protivnika, zbog čega je prosvjedovao i nadbiskup Stepinac - istakao je fra Miljenko Mića Stojić.

Europski parlament u posljenje vrijeme izjednačio je naciolal socijalizam, fašizam i komunizam. Mi ovdje na ovom mjestu vraćamo dug našim precima. Postavljamo im križeve sa imenom i prezimenom, imenom oca i godinom rođrnja i smrti, jer želimo naglasiti da oni za nas nisu broj u popisu zrtava.

Okupljanje je započelo 11.30 sati, nakon čega je slijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići.

Samo služeći zajedno istini možemo nadvladati one nejasnoće i prepreke što su dijelile naše pretke jedne od drugih, a što se nažalost i danas događa. Žrtve rata i ratova koje pripadaju našem hrvatskom narodu nama su ostavile oporuku koju moramo sačuvati. Mi ne smijemo zaboraviti da nosimo odgovornost za naš narod, da blago naše svete vjere i kršćanstvom prožete naše kulture trebamo predati budućim pokoljenjima, poručio je fra Miro Relota.

Ove godine postavljeni su novi križevi za gradove Široki Brijeg i Ljubuški, za općine Posušje, Grude i Čitluk, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu. Prije Drugoga svjetskog rata župa Krnjeuša imala je oko 1.300 vjernika. 

Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću.

Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu. 

Nakon sv. mise zadušnice svim žrtvama odana je počast polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim riječima.

Vidimo da je ove godine tih križeva puno više nego lani, a potrudit ćemo da ih dogodine bude još više. Nadamo se da ćemo do slijedeće 10-te obljetnice puno toga napraviti, istakao je fra Mića Stojić.

Uskoro fotogalarija slika.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0