Župa Goranci dobila svoj drugi suvenir - stećak

Nakon što su Goranci dobili prvi suvenir s motivom brončane figure ilirske božice iz 19. stoljeća, jučer je promoviran još jedan suvenir u obliku stećka.

Župa Goranci bogatija je za još jedan originalni suvenir, kako bi posjetitelji sa sobom mogli ponijeti uspomenu iz ovog kraja.

Naime, Trgovina & Caffe Park Goranci obogatio je ponudu suvenira stećka autora kamenoklesara Marija Raiča. Radi se o stećku, a original stećka po kojem je napravljen ovaj suvenir se nalazi u zaseoku Puzevina, na lokalitetu Bili Greb. 

U obliku je sanduka (nepravilnog kvadra visine 120 cm, dužine s jedne strane 150 cm, s druge 137 cm, širine 100 cm, a na suprotnom kraju 90 cm), oslikan ženskim kolom i po rubu tordiranom vrpcom. 

Na tom lokalitetu se nalazi ukupno 8 stećaka bolje klesarske obrade. Po narodnoj predaji tu je pokopana vojska Stojana Jankovića krajem ljeta 1686. godine. Stećak, kao i ostali suveniri, se nalaze u ponudi Trgovine i Caffea Park Goranci.

Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini, ali ima ih i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori. Stećci su se pojavili u drugoj polovici 12. stoljeća, doživjeli vrhunac u 14. i 15. stoljeću, te su se postupno prestali proizvoditi do sredine 16. stoljeća. 

Na području župe Goranci, stećci se nalaze: 

  • Goranci: Pod jelom u katoličkom i pravoslavnom groblju i u župnom dvorišt pokraj crkve, na Bilom grebu u zaseoku Puzevina, Vukin greb u zaseoku Kubati, Krivaja u blizini Kuletine. Ćorića vlačice u blizini zaseoka Đinkići.
  • Sovići: kod kuće Ivana Džidića Pedaušića, raskrižje Sovići, Goranci, Planinica, u zidu ograde obitelji Krešić.
  • Bogodol: Križi, unutar starog groblja u Bogodolu.
  • Raška Gora: Vlake u Domazetima unutar prvoslavnog groblja, kod Crkve sv. Nikole Tavelića, na lokalitetu Čalin dolac, pored ulaza u groblje i u groblju Gornja Čulica, Ćordina kula u zidu kuće Matiše Aničića, Vejzovići, u blizini pravoslavnog groblja, Sirge kod katoličkog groblja u ogradi obitelji Tipurić.

  
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0