Sinodalni hod 2021.–2023.

Papa Franjo pozvao je cijelu Crkvu na sinodalni hod kako bismo ojačali zajedništvo i sudjelovanje u zajedničkom poslanju. Svojim savjetima, iskustvima i očekivanjima svaki je vjernik pozvan doprinijeti obnovi Crkve i razvijanju sinodalnog načina života. 

Riječi sinoda i sinodalnost dolaze od grčkih riječi „syn“ i „hodos“, hrvatski „za jedno hoditi“. „Sinodalnost“ označava poseban stil koji karakterizira život i poslanje Crkve, njezinu narav kao Božjega naroda koji zajedno hodi i koji se okuplja, pozvan od Gospodina Isusa u snazi Duha Svetoga da naviješta evanđelje. Sinodalna Crkva je Crkva koja živi zajedništvo, promiče osluškivanje i sudjelovanje svih vjernika, kako bi potpunije živjela svoje po- slanje naviještanja evanđelja. 

Riječ „sinoda“ odnosi se na crkvene skupove na različitim razinama: biskupijskoj, pokrajinskoj, regionalnoj ili općoj. Poslije II. vatikanskog sabora papa Pavao VI. utemeljio je biskupsku sinodu, crkveno tijelo koje čine prvenstveno biskupi iz cijeloga svijeta. Njezina svrha je plodnije vršenje službe kolegijalnosti biskupâ iz cijeloga svijeta s papom, što rezultira većom uključenošću biskupija iz svih zemalja gdje katolici žive. Važno je naglasiti da su sinode po sebi savjetodavnog karaktera; sveti Otac odluču je hoće li prihvatiti određene prijedloge ili neće. 

Biskupska sinoda o sinodalnosti Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje specifična je po tome što teži zahvatiti Crkvu na svim njezinim razinama, počevši od one župne, pa biskupijske, zatim regionalne te na koncu opće razine. Dok su na dosadašnjim sinodama glavni protagonisti bili biskupi, u ovu sinodu uključene su sve razine Crkve, zapravo svi vjernici. Štoviše, želi se doći i do kršćana koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi, kao i čuti glas onih koji ne vjeruju. Sinoda o sinodalnosti tako želi biti življeno iskustvo zajedničkog hoda, slušanja i učenja jednih od drugih, prvenstveno u zajedničkom osluškivanju Duha Svetoga, koji vodi Crkvu. 

Sinoda o sinodalnosti traje od 2021. do 2023. g. Njena prva faza odvija se u biskupijama. Rezultati prve faze prosljeđuju se biskupskim konferencijama (u našem slučaju BK BiH), koja iste prosljeđuje Vatikanu. U listopadu 2023. biskupi sabrani iz cijeloga svijeta raspravljat će o sinodalnosti u Crkvi na temelju rezultata iz biskupijâ iz cijele Crkve. 

ŠTO MOŽEŠ UČINITI? 

  • Ispuniti upitnik,
  • Ispuniti upitnik koji možeš preuzeti u svojoj župnoj crkvi ili na ovom linku,
  • Sudjelovati,
  • Sudjelovati u sinodalnom savjetovanju u svojoj župnoj zajednici,
  • Više o sinodi o sinodalnosti možete pronaći na stranici ‘www.biskupija-mostar.ba’’. 

MOLITVA ZA SINODU

STOJIMO PRED TOBOM, DUŠE SVETI Stojimo pred tobom, Duše Sveti, sabrani u tvoje ime. Povjeravamo se samo tebi da nas vodiš: nastani se u srcima našim, pokaži nam put kojim nam je ići i nauči nas njime pravo hoditi. Slabi smo i grješni, ali ti nas čuvaj da ne budemo nositelji nesklada. Ne dopusti da nas neznanje odvede na pogrješan put i da površnost ravna našim djelima. Udijeli nam da u tebi pronađemo mjesto jedinstva kako bismo zajedno kročili prema vječnomu životu, ne udaljujući se nikada od puta istine ni od onoga što je ispravno. Za sve to molimo tebe, koji djeluješ na svakome mjestu i u svakome vremenu, u zajedništvu s Ocem i Sinom, u vijeke vjekova. Amen.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0