Budite oprezni prilikom spaljivanja biljnog korova

Gotovo 30 požara registrirano je na području HNŽ-a u protekla 24 sata. Neki su još uvijek aktivni. Osoba koja izazove požar u BiH može biti osuđena na kaznu zatvora u trajanju do osam godina.


Dolaskom sunčanih i toplijih dana građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera. 

Istovremeno, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama. 

Nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do osam godina. 

Naime, prema Prekršajnom zakonu Federacije BiH, kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se onaj tko zapali tuđu kuću ili drugu zgradu namijenjenu stanovanju ili privrednom korištenju, ili tuđu poslovnu zgradu ili zgradu u javnoj upotrebi te onaj ko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara.

Stoga, budimo dodatno oprezni i u ovim proljetnim danima kada mnogi spaljuju biljni korov i sređuju okućnice i vrtove. 

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0