JELA NAŠIH BAKA Njezino veličanstvo - PURA

Kad bi prijeratni naši gastarbajteri pričali o razlozima odlaska u Njemačku, često bi govorili da ih je otjerala ili raštika ili pura. Međutim, u zrelijim godinama nosili bi domaćeg kukuruznog brašna i sjemena raštike u Njemačku, da gore mogu napraviti ukusna jela svog djetinjstva. 

Godine su donosile mudrost da se zapravo s kućnog praga odlazilo zbog siromaštva, a da je pura jelo koje podsjeća na majku, obitelj okupljenu oko stola, siromašnu, ali sretnu. I tako pura koja je tjerala u tuđini razgaljuje i nepce i srce, pa današnje iseljeništvo na godišnjem odmoru traži gdje se može pojesti dobra raštika ili pura, piše hercegovina.info.

To nekoć sirotinjsko jelo spravljalo se vrlo često, jer je jeftino. Nakon branja kukuruza odvajali su se najbolji klipovi kukuruza, potom mljeli u mlinicama i ostavljalo za obitelj domaće purino brašno.

Pura se jela s domaćim kiselim mlijekom i maslom, budući da je svako domaćinstvo imalo i kravu. Priprema se od kukuruznog brašna (krupice). Nekada se kukuruz mljeo u vodenicama, te se ponegdje i danas može naći pokoja mlinica i domaće brašno, no većinom se u trgovinama kupuje kukuruzna krupica.

I premda se pura u cijeloj Hercegovini kuha jednako, način na koji se ona začinjava je različit. U zapadnoj Hercegovini jede se lučnica ili kaša. Na tavi se uprži maslo i suho mesa(obično šarene slanine), pa se doda jogurta i bijelog luka i tako se začini pura. Kaša se spravlja tako da se tijekom kuhanja pure odlije dio ključale smjese, te se doda bijelog luka, i opet na tavu u kojoj se upržilo suha mesa i masla.

U Prozor-Rami pura se prelije maslom ili jogurtom, ili i jednim i drugim. Najčešće se jela sama, nekada bi se dodavali i čvarci. 

U Stocu se prvi tanjur pure jede preliven maslom i posut suhim sirom, a drugi jogurtom... Pura se skuha vrlo lako. Ona kupovna za par minuta, a domaća ipak malo duže. 

Jedna naša iskusna domaćica objasnila je cijeli postupak: 

Temeljni sastojci: 

  • 400 grama kukuruznog brašna 
  • 800 ml vode 
  • sol 

Priprema:

  1. Zagrijati vodu do vrenja u dubokom loncu, dodati sol.
  2. Dodati kukuruzno brašno (krupicu)u vruću vodu umjerenim sipanjem, dobro promiješati smjesu i nastaviti s miješanjem dok se pura ne zgusne.
  3. Smanjiti najnižu temperaturu pa uz redovito miješanje nastaviti kuhati dok se smjesa ne počne odvajati od dna posude.
  4. Ako se želi dobiti kremastija pura onda treba nastaviti kuhati i tada se dobije intenzivniji okus kukuruza. 
  5. Poklopiti posudu za kunja te na niskoj temperaturi ostaviti  pola sata i miješati svakih 10 minuta.
  6. Na kraju umiješati komadiće maslaca, a može se dodati i komadiće sira, ili ništa. 

Pišite nam kako se u vašem kraju spravlja pura, te koja još domaća jela volite.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0