U proteklih pola stoljeća svinjska mast “protjerana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povisuje masnoće u krvi, začepljuje žile, uzrokuje srčane i moždane udare, piše Ordinacija.vecernji.hr.
No pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo ”preplavljeni” zato što ih sadrže hidrogenizirana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin. Zašto koristiti prirodnu svinjsku mast?
Evo nekoliko dobrih razloga...
- Cijenjena delikatesa Svinjska mast ponovno je tražena delikatesa u kojoj vrijedi uživati na tradicionalan način. Primjerice - kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski “čips” - čvarci...
- Odlična za prženje U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i bit će iznimno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog tijesta.
- Prirodni konzervans Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo stajati a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredna delikatesa pečeno meso koje “odleži” neko vrijeme u svinjskoj masti.
- Birajte prirodno Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.
- Bogata oleinskom kiselinom Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Osobito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.
- Tajna je u umjerenosti Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja prehrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva. Dakako da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. No ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu.
nimlj19
Nema komentara:
Objavi komentar