Misište – Služena sveta misa u starom svetištu na Bilima


Prve nedjelje po Petrovdanu, svake godine mještani i vjernici iz susjednih hercegovačkih župa sa svojim fratrima tradicionalno se okupljaju na ovome misištu na Bilima gdje su se u vrijeme Turaka fratri zajedno sa svojim vjernicima krili da bi održavali svetu misu. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju, 1. srpnja, na Bilima, prenosi vrisak.info.

Misu je predvodio fra Mile Vlašić u koncelebraciji s nekoliko svećenika među kojima je bio i fra Andrija Nikić koji ove godine slavi 50 godina mladomisništva.

Misa na Bilima govori se više od 500 godina, neprekidno i za vrijeme turskog zuluma, a  Misište je jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini.

Kroz taj dugi niz godina kršćanstvo kao vjera imalo je dobrih i loših razdoblja. Bilo je i kažnjavanja te progona kršćana a samim time i franjevaca koji su boravili i borave na ovim krajevima. Služenje svetih misa u Misištu nije nikada prekidano bez obzira u kakvom se položaju nalazilo kršćanstvo.

Mise su se ponekad održavale tajno uz ogroman rizik koji su vjernici morali nositi na svojim leđima. Zbog jake vjere i ustrajnih franjevaca iz godine u godinu kroz stoljeća i desetljeća služenje svetih misa održalo se sve do danas.

Svečanosti na Bilima danas je nazočio i predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa stranačkim izaslanstvom.

 
 
 
 
 
 
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project