Fortica iznad Mostara


Da je Fortica iznad Mostara, kao dio podveleškoga platoa, i ranije pamtila države i vladare i na svoj im način odavala počast, odnosno da svijet ovoga mostarskoga brda nije počeo ni s Titom ni poslijeratnim djelomičnim preoblikovanjem slova na dijelu toga mostarskog brda, a kamoli s tzv. rekreacijskim parkom s “najvećom bh. zastavom u državi”, govore i arhivski spisi, fotografije, ali i sjećanja starijih nam sugrađana, piše Anton Šarac u Crkvi na kamenu.

Kako se da vidjeti na fotografiji snimljenoj u prigodi svečanoga dočeka najdvojvode Ferdinanda na Musali u Mostaru, 3. lipnja 1918., (na fotografiji desno današnja Muzička škola, u sredini džamija ispred koje tada još nije bio izgrađen objekt kasnije Vakufske kuće /izgrađena 1936./1937./, lijevo česma koja je tu stajala do 1936. godine i premještanja na sadašnje mjesto uz park na Musali), na istaknutom dijelu brda Fortica stajao je natpis FJ I (Franz Josef I ili Franjo Josip I.)

Nakon Prvoga svjetskog rata i uspostave nove države, ime cara i kralja Franje Josipa, kao ni drugih Habsburgovaca više nije bilo poželjno te se sve što je podsjećalo na Dvojnu Monarhiju nastojalo maknuti od očiju građana. U međuvremenu je, u prigodi obilježavanja tisućugodišnjice hrvatskoga kraljevstva, odnosno krunidbe kralja Tomislava, Gradsko poglavarstvo Mostara u listopadu 1925. angažiralo gradskoga arhitekta Miroslava F. Loosu da uradi idejno rješenje za prigodno obilježavanje Tomislavove krunidbe (925.-1925.).

Prema njegovu su projektu od lima izrađena dva velika slova T i A, visine 40, širine 22 metra. Također, slova su, petrolejskim svjetiljkama, noću bila osvijetljena.

(I nekadašnja Sauerwaldova, kasnije Srednja ulica, od tog je vremena sve do kraja 40-ih godina prošloga stoljeća nosila naziv Ulica kralja Tomislava.)

U novije je vrijeme, 80-ih godina, na Fortici postavljen natpis “Tito volimo te”, da bi odmah po završetku posljednjega rata – preinakom određenih slova – osvanuo natpis “BiH volimo te”. Iznad tog natpisa sada je otvoren tzv. rekreacijski park s “najvećom bh. zastavom u državi”.
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0