Kanjonom rijeke Lištice od Širokog Brijega do Bogodola

Prošlo je već neko vrijeme od kako smo prošli kanjonom rijeke Lištice od Širokog Brijega do Bogodola, tada smo se penjali, sada smo odlučili napraviti obrnuto


Do Bogodola smo došli sa ekipom iz planinarske škole, oni su nastavili na Čabulju a mi kući J. Lagano kraj groblja i u kanjon. Uvijek je penjanje bilo lakše nego spuštanje ali ponovno smo uživali u ovoj „netaknutoj“ divljini,  svaki zavoj je ponovno nosio drugačiju perspektivu te pogled u nešto novo, svaki skok drugačiju klimu, novi mikro svijet, skriven duboko, od pogleda sviju, a tako blizu. Ponovno smo itekako uživali, te korištenjem alpinističkih tehnika  bez problema se spustili u Široki Brijeg. Iz Bogodola smo krenuli u 08:00 a u Širokom Brijegu bili već u 11:30, uz neke lagane pauze, čas posla, piše blidinje.net.

Što se izmijenilo od zadnjeg puta? To da smo sa kolegama iz Mostara dogovorili da ćemo Široki Brijeg  i Bogodol spojiti atraktivnom stazom, mini ferratom te stazu nastaviti dalje ka Čabulji i Velikoj Vlajini čime bi dobili jednu atrakciju koja priča sama za sebe, sa 230m se dići na 1780m. Tako je vrijedni kolega Žare (kojeg smo sreli u kanjonu na obostranu radost, on i sin su išli iz pravca Širokog) i ekipa od Bogodola napravila odličan posao, već  je dosta očišćeno i markirano, na pojedinim dijelovima i osigurano. I „naša“ je strana  zalaganjem naših članova na par opasnih mjesta dobila osiguranje u vidu ankera i stepenica, jučer je stavljeno i nešto lanca. 

U planu je to sve dodatno osigurati sajlama te protrsiti i markirati što je ostalo sa naše strane. Onda bi na kraju završili i dio između „dva“ kanjona, koji se samo treba lagano „počistiti“. Nakon toga bi stazu zvanično kada se dogovorimo i otvorili za sve zainteresirane. Mi smo jučer na par mjesta postavili i „par privremenih sidrišta“ za apsajl , koje isto planiramo dodatno osigurati. Uglavnom napravljena je lijepa priča te se nadamo da ubrzo završimo sve radove i da će ovom stazom proći dosta ljubitelja prirode, planinara i sviju ostalih koji uopće možda niti ne znaju da ovo  postoji.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0