Obilježen Dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću


Molitvenim programom, procesijom te svetom misom danas je u Širokom Brijegu obilježen Dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, prenosi dnevno.ba.

Molitveni program počeo je na ratnom skloništu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz širokobriješkog samostana. Članovi Frame Široki Brijeg tom prilikom su zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 ubijenih fratara.

Nakon molitve, procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra, a upriličena je i sveta misa zadušnica koju je predvodio provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko.

Vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić kazao je u izjavi za Fenu kako su “jugokomunisti u Drugom svjetskom ratu i poraću pobili 66 hercegovačkih franjevaca te da se od samog početka obilježava godišnjica njihovog ubojstva”.

U vrijeme “jugokomunizma”, kaže Stojić, to se nije moglo javno obilježavati, ali se uvijek znalo da je ta godišnjica na ovaj dan. Kada je ustanovljena Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” počelo se sa sustavnim obilježavanjem te održavanjem manifestacije “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

– Smatramo da su naši fratri pobijeni iz mržnje prema vjeri, da su bili nevini i mi činimo sve da ih Crkva jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima – istakao je fra Miljenko Stojić.

Uz veliki broj građana, obilježavanju je nazočio i širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Današnjim programom završena je manifestacija “VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” koja se od 4. do 7. veljače održavala u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu.

U sklopu manifestacije, osim molitvenih programa, dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci.

Inače, 7. veljače se od 2012. godine u Širokom Brijegu obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, u znak sjećanja na franjevce i Hrvate ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, dok je taj dan Županija zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project