Četvrta nedjelja došašća i Badnjak na isti dan: Trebamo li ove nedjelje ići na dvije svete mise?


Četvrta nedjelja došašća i Badnjak ove godine padaju na istu nedjelju, što je neke naše čitatelje potaknulo na pitanje trebaju li katolici te nedjelje sudjelovati na dvije svete mise ili je npr. dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki i tako ispuniti obvezu slavljenja nedjeljne svete mise, ali i svetkovine Božića, piše bitno.net.

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: nije dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki. Dakle, ove godine svaki katolik dužan je sudjelovati na nedjeljnoj svetoj misi četvrte adventske nedjelje, a potom i na božićnoj svetoj misi.

To nam potvrđuje i Katekizam Katoličke Crkve:
Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi. Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu. (KKC 2180).
Povjerenstvo za liturgiju Engleske biskupske konferencije u svom odgovoru na ovo pitanje podsjetilo je svoje vjernike kako je “prvotna svrha zapovjednog blagdana pozvati vjernike na proslavu određenog vida otajstva Krista i Njegove Crkve, a budući da je obveza povezana s točno određenim otajstvom koje se slavi, nije moguće ispuniti dvije obveze jednim (misnim) slavljem”.

Katekizam nas također podsjeća kako je sudjelovanje na svetoj misi u nedjelje i zapovjedne blagdane “svjedočanstvo pripadnosti i vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi”, svjedočenje zajedništva u vjeri i ljubavi, te svjedočenje Božje svetosti i nade u spasenje, (usp. KKC 2182), stoga ovu obvezu ne smijemo gledati kao teret, već kao prigodu da zajedno sa svojom braćom i sestrama Boga još snažnije proslavimo i zahvalimo mu na Njegovoj neizmjernoj ljubavi.

Predlažemo vam šest mogućnosti kojima ćete ispuniti spomenute obveze!
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0