Sve vijesti i obavijesti vezane za Gorance i okolicu

PRATITE NAS NA FACEBOOK - @gorancionline, TWITTER - @gorancionline, INSTAGRAM - @gorancionline, YOUTUBE - Goranci online, GOOGLE + - Goranci online. Kontakt: goranci.online@gmail.com

17. kolovoza 2017.

Misa na Ometaljci - Vilino polje


Ometaljka je smještena na nadmorskoj visini od 1200 metara. Preko zime, tu vjetar mete snijeg, a preko ljeta non stop lahori i ugodno struji. Ona je sastavni dio kraškog Vilinog polja, smještenog na padinama ogoljele planine Čabulje, čiji se kameni vrhovi, zajedno s oštrim vrhovima njezine sestre Čvrsnice i brata Prenja, sudaraju s vašim pogledima. 

Nekada su na spomentom polju planinske vile igrale kolo. Ako je to mit i legenda, a tko je onda u planini, u ljetnim mjesecima, na konjskim grivama pleo umjetničke pletenice, kakve nikakva ljudska ruka ne zna isplesti. Ispred Gospinog kipa, kojeg je zavjetovao i izgradio preživjeli hrvatski branitelj, prve nedjelje po Velikoj Gospi, poslije slavljenja Svete mise, održava se veliko narodno veselje. 

Kao zakotrljana gruda snijega, svake godine je sve veće i veće. Sila automobila, šatora s ugostiteljskom i drugom ponudom, uz obilje izvorne muške i ženske gange, trojanca i truse, svirale, dipala, gusala, bacanja kamena s ramena, osedlanih konja itd. 

Sveta misa kod kaplice slavit će se u nedjelju, 20 kolovoza u 11 sati.
Share:

Copyright © Goranci online | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com