Predstavljamo vam zanimljive aplikacije za dane u Korizmi


Da li ste se ikada željeli bolje pripremiti za Korizmu, bolje nego prošle godine. Jesi li zadovoljni svojom pokorom od prošle godine. Želite li se duhovno obnoviti? Želite li rasti u duhovnom životu?

Ekipa portala Goranci online se potrudila pronaći i predstaviti vam zanimljive besplatne aplikacije za bolju pripravu za najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Na Biskupskoj sinodi - Nova evangelizacija 2012. godine kardinal Wuerl jasno je istaknuo da nova evangelizacija nije kratkoročni program nego novi pogled na budućnost Crkve kada se svi trebaju zauzimati u obnovi vjere, jer je naviještanje evanđelja glavna crkvena obveza.

Naročito je danas služba Crkve u razdoblju preispitivanja kako naviještati riječ Božju u novom kontekstu, globaliziranom, punom izvanrednih izazova, a golemo je nepoznavanje vjere, naročito u zemljama drevnoga kršćanstva. Potrebna je duhovna obnova koju Crkva treba proglasiti i ostvariti.


E-duhovne vježbe


U kršćanskoj tradiciji duhovne vježbe su dani u kojima osoba želi na jedan sustavniji način, redovito pod vodstvom duhovnika, provjeriti svoj život i obnoviti svoje predanje Gospodinu. Duhovne vježbe redovito pretpostavljaju i odlazak u neki samostan ili duhovni centar gdje se one održavaju.

Međutim, većina osoba nema mogućnost otići u neki duhovni centar kako bi se povukli na nekoliko dana u mir i posvetili intenzivnijem duhovnom življenju i dubljoj molitvi. Zbog toga smo odlučili sadržaje za dnevno obavljanje razmatranja i osobnu molitvu slati zainteresiranima u njihov e-sandučić, kako bi tko želi, u tišini svog redovitog života, mogao obaviti e-duhovne vježbe.

Svaki turnus e-duhovnih vježbi bit će ranije najavljen i na svaki turnus osobe će se moći prijaviti preko određenih prijavnih obrazaca. Kada e-duhovne vježbe počnu, nije se moguće naknadno prijaviti. Osobe koje se prijave uvijek mogu otkazati primanje sadržaja e-duhovnih vježbi.

Duhovne vježbe možete naći na Facebooku pod nazivom E-duhovne vježbe i prijaviti se na iste E-duhovne vježbe/prijava.

Aplikacija Oremus



Prije godinu dana u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda u Mostaru rodila se i oblikovala ideja o programiranju aplikacije za mobilne telefone kao sredstva evangelizacije i apostolata. OREMUS želi biti jedna mala molitvena obitelj tj. molitvena mreža. Uoči Pepelnice izrada aplikacije je završena te je pokrenuta prva verzija za Android mobilne telefone. U skorije vrijeme planirano je unaprjeđivanje aplikacije te proširivanje na ostale mobilne uređaje.

Što se može pronaći na Oremus aplikaciji? Budući je početak postojanja aplikacije vezan uz korizmu, u prigodnoj rubrici Korizmeni put svaki dan bit će objavljivan biblijski poticaj te prigodna molitva. Također, tu će se moći pronaći Put križa iz Molitvenika fra Anđela Nuića te Gospin plač u tekstualnom i audio izdanju. Snimak Gospinog plača ustupio je fra Mario Knezović. Osim molitvenih nakana, koje će korisnici aplikacije moći postavljati, aplikacija nudi velik izbor pobožnosti i molitava, jutarnju i večernju molitvu iz Molitvenika fra Anđela Nuića, tekstove vezane za Jubilej milosrđa, molitve sv. Franje, Pravilo i Generalne konstitucije svjetovnih franjevaca te mali sažetak o aplikaciji.

Zašto naziv Oremus? Stari je kršćanski pozdrav Oremus pro invicem, a znači Molimo jedni za druge! Poziv kojim svećenik u misi nekoliko puta poziva vjernike na molitvu jest Oremus tj. Pomolimo se.
Na aplikaciji su radili programeri Ana Krešić (OFS), njezin suprug Ante Krešić te Dražen Alpeza (OFS). Dizajn je riješio Marin Musa (Shift kreativna agencija, Mostar), a ideju o aplikaciji dao je fra Josip Vlašić, duhovni asistent bratstva.

Aplikacija se može preuzeti na: Oremus - Play store

Aplikacija Nova Eva


Molitvenik, brevijar, misna čitanja, nedjeljne propovijedi, izreke svetaca... Što još u životu može poželjeti vjernik na svome mobitelu? Možda da sve to bude još i besplatno! “Svrha ove aplikacije je nova evangelizacija. Neka posluži kao oruđe nove evangelizacije”, istaknuo je don Ivan Šibalić, Povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije i koordinator ovog projekta.

Zašto naziv "Nova Eva"? Jer to je u Crkvi jedna od najdrevnijih titula Blažene Djevice Marije. A nju, Gospu, katolički biskupi nazivaju "zvijezdom nove evangelizacije". Zato se ovo ime jako dobro uklapa. Naime, aplikacija Nova Eva je stvorena upravo zato da bi služila kao oruđe nove evangelizacije.

Zanimljivo je da su vjernici Hrvati po ovom pitanju trenutno među najnaprednijima u svijetu. Ukoliko pogledate što ostali narodi imaju sličnoga, ostat ćete nemalo iznenađeni. Nova Eva izgleda prekrasno, tj. daleko bolje od sličnih aplikacija na drugim jezicima. Također, ona izuzetno brzo radi jer koristi najnovije tehnologije. A - što je važnije od ostaloga - nudi nevjerojatno bogatstvo sadržaja.

Za preuzeti aplikaciju, u Android Play Store upišite “Nova Eva”. Izravne linkove potražite na stranici www.novaeva.com.

Aplikacija S Bogom svaki dan


U vidu poziva pape Franje na evangelizaciju, posebno nove načine evangelizacije putem suvremenih medija masovne komunikacije, iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici izrodila se ideja o mobilnoj aplikaciji.

Župnik Krunoslav Pačalat već dugi niz godina na župnoj web stranici objavljuje razmatranja dnevnih čitanja, a odnedavno i dnevne molitve na Božju Riječ toga dana, koje veliki broj župljana ali i ostalih vjernika koriste za svoj duhovni rast.

Tako je nastala ideja da se isto objedini u jednoj mobilnoj aplikaciji kako bi svi na jednostavniji način došli u doticaj s Božjom Riječi te molili i razmatrali uz sadržaje koje će svakodnevno dobivati u aplikaciji.

Aplikacija „S Bogom svaki dan“ donosi dnevna čitanja i njihovo razmatranje te dnevnu molitvu na Božju Riječ toga dana, a ujedno i rubriku svetac dana pomoću koje vjernik prati slavlja i primjere života svetaca. Sve revno piše i osmišljava župnik Krunoslav.

Aplikacija je napravljena s ciljem da vjernici više mole i svakodnevno žive uz Božju Riječ koju Crkva svakoga dana stavlja pred nas. Izvrstan je to način da vjernici prate liturgijsku godinu, a istodobno mole i razmatraju uz promišljanja jednoga svećenika te na taj način jačaju u svojoj vjeri i budu sa svojim Bogom.

Brojni vjernici već su preuzeli aplikaciju, preuzmite ju i vi te budite S Bogom svaki dan.

Aplikaciju preuzmite ovdje - S Bogom svaki dan

Predstavljamo vam još i:

  • Prva mobilna katolička aplikacija za djecu Pođi za mnom. Aplikacija je namijenjena svakom djetetu, ali i roditeljima, katehetama ili animatorima, a primjerena je za djecu svih uzrasta. Aplikaciju možete skinuti tako da u Trgovini na svojim pametnim telefonima ukucate "Pođi za mnom".

  • Aplikacija – Katolički kalendar, s opcijom podsjetnika na imendane koji vas u doba dana koje sami odaberete podsjeća tko od vama dragih ljudi taj dan ima imendan. Aplikacija je jednostavna i funkcionalna, a napravljena je na 7 jezika (njemački, engleski, francuski, španjolski, talijanski, portugalski, poljski i hrvatski). Aplikaciju možete skinuti tako da u trgovini na svojim pametnim telefonima ukucate "Katolički kalendar".

  • Najsadržajniji katolički molitvenik jednostavnog sučelja, ali naprednih mogućnosti od sada je dostupan za sve mobilne uređaje temeljene na android operacijskom sustavu. Svojim ugodno dizajniranim sučeljem molitvenik pruža prilagodljivost te lakoću pronalaženja, prikazivanja i pamćenja molitava. Aplikaciju možete skinuti tako da u trgovini na svojim pametnim telefonima ukucate "Katolički molitvenik".

  • Radi se o aplikaciji Hrvatski katolički molitvenik (Croatian Catholic Prayer Book), koja na vaše tefonske uređaje donosi jednostavan i pregledan molitvenik prilagodljivog sučelja sa brojnim molitvama. Aplikaciju možete skinuti tako da u trgovini na svojim pametnim telefonima ukucate "Molitvenik".

  • Besplatna verzija aplikacije HR Biblija na Vaš mobilni uređaj donosi najvjerodostojniji hrvatski prijevod Biblije u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Izrađena je tako da bude intuitivna, jednostavna za korištenje i da zadovolji sve potrebe korisnika. Aplikaciju možete skinuti tako da u trgovini na svojim pametnim telefonima ukucate "HR Biblija free".

  • Želiš li se kvalitetno pripremiti za naš najveći kršćanski blagdan? Predstavljamo vam inicijativu Pastorala mladih salezijanske provincije za ovu korizmu. Kanal “Ja slijedim svoga Kralja” svakodnevno upućuje svima zainteresiranima isječak iz Evanđelja dana, kratki komentar i prijedlog kako djelovati. Ova inicijativa Ureda za Pastoral mladih i zvanja Hrvatske salezijanske provincije upućena je prvenstveno mladima, jezikom i izražajem direktna i jednostavna, bliska ponajprije mlađima, ali svakako razumljiva i starijima. Ako želite instalirati ovaj kanal, potrebno je da prvo instalirate aplikaciju Telegram i u tražilici ukucajte: telegram.me/jaslijedimsvogakralja.

Ovo su samo neke od brojnih katoličkih aplikacija, pozivamo vas da ukoliko sami koristite neke od aplikacija komentirate i podijelite s drugima vaša iskustva.
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0