Sve vijesti i obavijesti vezane za Gorance i okolicu

PRATITE NAS NA FACEBOOK - @gorancionline, TWITTER - @gorancionline, INSTAGRAM - @gorancionline, YOUTUBE - Goranci online, GOOGLE + - Goranci online. Kontakt: goranci.online@gmail.com

26. siječnja 2017.

VIDEO: Konji na Bilima suočeni sa zimom


Bura, snijeg, led i niske temperature u nevolju su dovele i konje na Bilima. Nemaju ni vode ni hrane. Nisu zaštićeni od vlasti pa su prepušteni pomoći ljudi koji kupuju hranu iz svog džepa.

Više od 100 konja na Bilima, 20-ak kilometara od Mostara, trenira svoju izdržljivost u ovim zimskim danima. Tijekom zime teško ih je pronaći. U zavojima se skrivaju od bure, snijega i leda. Česti su i na višim dijelovima gdje ima više trave.

Grupa od pet ljudi, koja po potrebi broji i više pripadnika, redovito brine o konjima. Zimi dolaze gotovo svakog dana. Svih šest pojila na Bilima preko zime se zalede. Oni koji su razbijali led po buri i minusu dobro znaju kako to izgleda.

Tijekom zime slobodni konji u ranim jutarnjim i večernjim satima silaze na cestu kako bi zobali sol koja se posipa zbog leda. Stoga se upozoravaju i vozači koji prolaze Bilima da budu oprezniji. Konji su zbog soli još više žedni, a voda je u pojilima zaleđena. Stoga se pozivaju i volonteri, ukoliko žele pomoći, da se jave na Facebook stranicu Konji na Bilima.

nasatv.ba

Share:

Copyright © Goranci online | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com