Tradicionalno druženje Sovićana


U subotu, 16. srpnja 2016. na groblju Radešnice u Donjim Sovićima, župa Goranci, sin župe, salezijanac don Marinko Ivanković predslavio je svetu Misu za sve žive i pokojne Sovićane. Na svetoj Misi sudjelovalo je oko stotinjak vjernika. Na početku Mise sve prisutne je pozdravio goranački župnik fra Ivan Ivanda, a u koncelebraciji je sudjelovao i don Ivan Perić, župnik susjednih župa u Cimu i Ilićima.

Prvo čitanje iz knjige Postanka pročitala je Magda Glibić, kandidatica Školskih sestara franjevki, drugo čitanje iz poslanice Kološanima bogoslov Marin Krešić, a molitvu vjernika kateheta Matea Glibić. Evanđelje je navjestio don Ivan. U propovijedi don Marinko je naglasio da se ne smijemo previše brinuti za ovozemaljske stvari kao što je to činila Marta, nego više vremena trebamo dati Bogu, kao što je to činila Martina sestra Marija.

Nakon Svete Mise nastavljeno je druženje uz pjesmu i veselje. Organizatori su se potrudili da sve bude spremno kako bi se vjernici mogli okrijepiti. Bez obzira na buru i hladnoću u srcima ljudi širila se toplina uz ugodne razgovore.

Već je postalo tradicionalno da se svake godine pred blagdan sv. Ilije na groblju Radešnice okupljaju Sovićani. Ove godine to je bio osamnaesti susret.

Sovići su mjesto udaljeno svega 10-ak km od Mostara. Mnoge obitelji su živjele u Sovićima. Danas je tek Ljuba Glibić jedina duša koja tijekom cijele godine boravi u ovome mjestu. Mnogi su se nastanili u gradu Mostaru i okolnim mjestima, osobito u Cimu i Ilićima, a neki su se odselili u zapadni svijet. Vrijeme je učinilo svoje. Ipak, na ovaj dan opustjeli Sovići su zaživjeli.Važno je istaknuti da ne smijemo zaboraviti svoje korijene, odakle su naši očevi, majke, djedovi i bake, odakle je naša starina. (M. K.)

kristadobrogpastira.com

 
 
 
 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0