Sve vijesti i obavijesti vezane za Gorance i okolicu

PRATITE NAS NA FACEBOOK - @gorancionline, TWITTER - @gorancionline, INSTAGRAM - @gorancionline, YOUTUBE - Goranci online, GOOGLE + - Goranci online. Kontakt: goranci.online@gmail.com

14. lipnja 2015.

Usmene predaje III: Grobovi - Marijin grob


Narodno pamćenje o tragičnim događajima u narodu, prenosili su se stoljećima sa koljena na koljeno, zaogrnuvši ih s vremenom, velom priča, predaja i legendi i sačuvavši ih tako do nsših dana.

U velikom opusu tih priča, važno mjesto zauzimaju i one priče o osamljenih grobovima djevojaka koje su umrle od kuce, te o grobovima mučenika i mučenica, koji su umrli zbog vjere. Mnoge predaje utemeljene su na povijesnim i arheološkim izvorima, a neki grobovi o kojima one govore postoje i danas.

Marijin grob

Taj grob se nalazi na Bilima, u Ljubića ogradi i u njemu je pokopana divojka marija. U ono vrime ti je kuga harala ovin krajem i Marija je pobigla u brdo, ali i kuga je tuda naišla i divojku je kucnula štapom.

Di ju je kucnula, tu je divojka pala i umrla. Ljubić se zavitovo i iznio ploču i obiližio taj grob, i tu se sada ide na zavit i molitvu za zdravlje, čak i na kolinima.

Marko Dragić, Klara Buhovac| Hrvatska kulturna baština 
u suvremenoj etnografiji i paremiografiji iz Goranaca kraj Mostara
Share:

Copyright © Goranci online | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com