Natjecanje u pravljenju graha - Mora biti sladak, slan, pikantan...

 9. Bean festival ove godine bio je domaćeg karaktera, no to nije umanjilo dobre recepte

Najbolji grah na ovogodišnjem 19. Bean festivalu skuhala je ekipa kluba 'Mrena' iz Banatske Topole u kojoj je za kutlačom kao glavni majstor bio Jožef Maka, koji su kao glavnu nagradu dobili štednjak„Smederevac“, prenosi bljesak.info.

Ovogodišnja manifestacija koja je održana na Salašu 137 na čeneju kod Novog Sada, u Srbiji, okupila je tridesetak ekipa, a drugo mjesto osvojila je ekipa Šidske kobasicijade, dok je treće mesto otišlo ekipi „Živa i sinovi“.

Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobili su po zemljani ćup za kuhanje graha, s tim da su drugoplasirani dobili veći ćup.

Miša Madacki, predsjednik žirija ovogodišnjeg Bean festivala, navodi da je ove godine bila žestoka konkurencija te je razlika između prvoplasiranog, drugoplasiranog i trećeplasiranog po dva boda. 

U izjavi za AA Madacki je rekao da je grah kompleksno jelo i da su gledali niz kriterija pri ocjenjivanju – da supa nije providna i da je grah sačuvao zrno, odnosno da se nije raskuhao. 

''Što kaže, mora da bude sladak, mora da bude slan, mora da bude pikantan i da se ne može stati kad se jede'', naglasio je Madacki. 

Iako poznat po sudionicima s raznih krajeva zemaljske kugle, ovogodišnji Bean festival bio je domaćeg karaktera, a razlog za to je epidemija svinjske kuge koja je uzrokovala posebne mjere, pogotovo kod korištenja mesa, pa je narušena i tradicija festivala koja je sudionicima pružala mogućnost da od kuće ponesu sve sastojke. 

Dragan Vukotić, osnivač Bean festivala, rekao je da je ovogodišnja manifestacija bila dovedena u pitanje zbog svinjske kuge, pa su zbog toga izostali ekipe iz okruženja, iako su danas na salašu bili, među gostima, tradicionalni prijatelji festivala iz Brčkog i Trebinja iz Bosne i Hercegovine.

Bean festival održava se u okviru Rogalj festivala, na kom je predstavljeno puno seoskih festivala po Vojvodini koji se organiziraju tijekom godine, a koji su manje poznate široj populaciji. 

U okviru festivala održane su i ravničarske igre, a nadvlačenje konopca izazvalo je najveću pozornost. 

''Osnovni cilj i moto Roglja je da skrene pozornost na male sredine, na sela, na opstanak života na selu kroz promociju seoskih manifestacija. Jer svako selo ima manifestaciju, neki nisu doprli do medija, a zavređuju. I mi pokušavamo da to prezentiramo'', naveo je Vukotić.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0